perjantai 15. maaliskuuta 2013

Naistenpäivä, kevät, ja ramada ovat isoja juhlia


Venäjältä Suomeen muuttanut Nelli ei kauaa mieti, mikä on hänen kotimaassaan tärkein juhla:
– Naistenpäivä!


Naistenpäivä on Venäjällä paljon isompi juttu kuin Suomessa. Täällä miehet tyypillisesti vain antavat vaimoilleen pusun poskelle ja toivottavat hyvää naistenpäivää. Venäjällä vastaava käytös ei tulisi kysymykseenkään. Siellä kansainvälinen naistenpäivä on yleinen vapaapäivä, ja miehet juhlistavat naisia - vaimoja, tyttöystäviä, äitejä, siskoja - kukkasilla ja lahjoilla.
– Venäläiset naiset tahtovat samat oikeudet kuin miehet, Nelli kertoo. Siksikin päivä on tärkeä. Se edustaa tasa-arvoa.
Irakilaisille Fenekille, Kamaranille ja Amarille iso juhla on 21. maaliskuuta, jolloin osa irakilaisista juhlii kevään alkamista. Ihmiset pukeutuvat silloin hienoihin asuihin, joita eivät normaalisti käyttäisi. Tapahtumaan liittyy myös tuli, ja se muistuttaa tietyllä tavalla vähän suomalaisten juhannusta.
– Se on pelkästään kurdijuhla, Fenek tarkentaa. Vain kurdit juhlivat sitä.
Marokkolainen Jamal kertoo, että osa marokkolaisia viettää muslimien tärkeää juhlaa ramadaa.
Ramadan on islamilaisen kalenterin yhdeksäs kuukausi, johon liittyy uskonnollinen paasto - kaikki terveet aikuiset mm. syövät, juovat ja tupakoivat vain sinä aikana, kun aurinko ei paista. Ramadanin aikaan muslimit myös rukoilevat enemmän.
Opiskelijat eivät juuri vietä suomalaisia juhlia. Suomalaisten tapa juhlia hämmästyttää heitä. Varsinkin joulunaikaa he eivät ymmärrä.
– Miksi kaupat ovat kiinni monta päivää jouluna, irakilainen Nazanin miettii. Jos en itse ole kristitty enkä juhli joulua, niin miksi minun pitää kärsiä siitä?
Tekstu: Petra Virtanen

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti