perjantai 15. maaliskuuta 2013

Suomalainen, ruotsalainen ja norjalainen

Näin alkaa moni suomalaista huvittava vitsi. Vitsin hauskuus piilee näiden kolmen eri maan kansalaisen välisessä kilpailussa, jonka päätteeksi suomalainen pääsee yleensä todistamaan paremmuutensa. Meille juroille suomalaisille huumori onkin useimmiten tapa lievittää jännitystä. Se on jotain yhteistä silloin, kun sanainen arkku ei muuten aukea.Suomessa vitsiä väännetään herkästi esimerkiksi poliitikoista, poliisista, uskonnosta, eri murteita puhuvista ja ulkomaalaisista. Suomalaisessa vitsin kerronnassa aihe on melko vapaa. 


 - Ystävääni kutsuttiin kerran bussissa mustapippuriksi. Ovatko suomalaiset sitten valkopippureita, naurahtaa irakilaissyntyinen Nazanin





Lahden kansanopiston maahanmuuttajaopiskelijat oudoksuivat suomalaista tapaa vitsailla uskonnoista, sillä heidän kulttuureissaan  se ei tulisi kuuloonkaan.
Mutta poliitikoista vitsaillaan heidänkin kotimaissaan, poliitikkoja kautta maailman yhdistää mitä ilmeisimmin koomisuus.
Suomalaiselle vitsi toimii oivana keskustelunavauksena. Sen sijaan esimerkiksi Irakissa vitsailu jätetään suosiolla perhepiiriin, sillä toista osapuolta ei haluta vahingossakaan loukata.
Tunteet kuumenivat, kun puheenaiheeksi nousivat rasistiset vitsit. Kaikki  olivat joutuneet Suomessa rasistisen vitsailun kohteeksi. Mutta myös heidän kotimaissaan vitsit voivat olla rasistisia. Suomessa viisi vuotta asunut, irakilaissyntyinen Nazanin on täysin vakuuttunut siitä, että kaikissa maissa on rasismia. Se on kaikkien mielestä hyvin valitettavaa.

Teksti ja kuva: Nea Rekola




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti